top of page
  • presskit

pressDAY: Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα 28 Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Έγινε ενημέρωση: 14 Αυγ 2020


Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974 και είναι γιος του Παύλου Τσίπρα, πολιτικού μηχανικού και ιδιοκτήτη των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ (μαζί με τον αδελφό του, Ηρακλή) και «ΑΤΕ Τσίπρας».


Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ.


Στην πολιτική σκηνή εντάχθηκε από μικρός αρχικά προσχωρώντας στην ΚΝΕ, πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις το 1991, στη συνέχεια εντάχθηκε στη νεολαία του Συνασπισμού όπου και κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα. Τον Δεκέμβριο του 2004, εξελέγη στην κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΝ και εν συνεχεία στην πολιτική γραμματεία του κόμματος.


Έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Μαρτίου 2004 και ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, λαμβάνοντας ποσοστό 10,5% και συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.


Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεώτερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας.


Στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή με 4,6%, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Αθηνών.


Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με 36,3% και 149 έδρες και έρχεται σε συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, σχηματίζοντας από κοινού κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.


Στις 28 Ιουνίου του 2015, η ελληνική βουλή προκηρύσσει δημοψήφισμα, ύστερα από πρόταση του Αλ. Τσίπρα το οποίο διεξήχθη στις 5 Ιουλίου 2015, δημιουργώντας ένα ντόμινο εξελίξεων και ανατροπών, καθώς το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό "ΟΧΙ" - με ποσοστό 61,31%, του ελληνικού λαού απέναντι στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η διεθνής οικονομική κοινότητα.


Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από απαίτηση των θεσμών, ζήτησε την παραίτηση του έως τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και μετέβη στις Βρυξέλες με τον αντικαταστάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Μετά από εφτά ημέρες διαπραγμάτευσης, στις 13 Ιουλίου 2015, κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές, με την Ελλάδα να λαμβάνει νέο δάνειο ύψους έως 86 δισ. ευρώ, και τη δέσμευση για νέες σκληρές μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων ήταν η αύξηση του ΦΠΑ, και η ιδιωτικοποίηση 50 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

Η νέα αυτή συμφωνία ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου, με διαφωνούντες περισσότερους από 40 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αποχώρηση μελών σημαντικών της κυβέρνησης και βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρηση πολλών από αυτών στη Λαϊκή Ενότητα.


Τον ίδιο μήνα ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες.

Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2019, οπότε θα προκύψει η παραίτηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση με αφορμή τη σφοδρότατη διαφωνία τους σχετικά με τη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, για την οριστική επίλυση της ονομασίας της Γείτονος, η οποία και πήρε τελικά το όνομα "Βόρεια Μακεδονία".


Η θητεία του ως πρωθυπουργός έληξε τον Ιούλιο του 2019, με τις εκλογές να του δίνουν ποσοστό 31,53% και 86 έδρες, έναντι της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 39,85 και 158 έδρες, σχηματίζοντας αυτόνομη κυβέρνηση.



7wa2ayb7wawjp8a5a


0 Σχόλια
bottom of page