top of page
  • presskit

Αιγαίο : εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας

Έντονες οι κινήσεις και από τις δύο πλευρές στη "σκακιέρα" του Αιγαίου, με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να παίρνει "στροφή" αφήνοντας τα ελληνικά ύδατα, για να πάει στα Κυπριακά...



Το τουρκικό πλοίο

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Oruc Reis εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται  με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.


Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.


Οι συναντήσεις αφορούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.


Μακρόν: Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Κίνηση συμπαράστασης κρίνεται η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της Γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.


Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.


«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.


Κ. Μητσοτάκης : «Η Ελλάδα ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται«

Σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας».



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page