top of page
  • presskit

Κομισιόν - "Ιστορική η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης" δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


«Μπορούμε δικαίως να χαρακτηρίσουμε την απόφαση των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για το πακέτο ανάκαμψης, ιστορική», γράφει σε άρθρο της στην «Handelsblatt» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


«Αυτή τη φορά μάθαμε από τα λάθη μας. Γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνο αν στηρίξουμε ο ένας τον άλλον» αναφέρει η πρόεδρος, σημειώνοντας ότι : «Η Ευρώπη θα διαθέσει διαρθρωτικό μέσο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Επιπλέον, θα υπάρξουν πόροι από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε .για τα επόμενα επτά χρόνια, αυξάνοντας το συνολικό πακέτο σε 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ».


Το πρόγραμμα ονομάζεται «Επόμενη γενιά Ε.Ε.» και η Ελλάδα θα αντλήσει σε πλάνο επταετίας το συνολικό ποσό των 72 δισ. ευρώ, Αναλυτικότερα τα θα λάβει αρχικά περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. σε δάνεια. Επιπλέον 40 δισ. ευρώ θα λάβει από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027.


Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο Διεθνές Ειδησιογραφικό Πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι «Η βοήθεια που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες του Νότου δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις οικονομίες αυτές και ιδιαίτερα στον τουρισμό».


Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών της ΤτΕ, σύμφωναζ με τις οποίες η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί γύρω στο 8%, και σημείωσε ότι «Χάρη στο πακέτο από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ υπολογίζουμε ότι για την επόμενη εξαετία τουλάχιστον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμλο ανάκαμψης κατά 2% επιπλέον, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου που εμφάνιζε το εγχώριο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια».


Ωστόσω η «βοήθεια» από την Ευρωπαϊκή Ένωση ου γαρ έρχεται μόνη, καθώς συνοδεύεται από πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page