top of page
  • presskit

Σύνοδος Κορυφής: Βόρειοι vs Νότιοι για μία ακόμα φορά στις Βρυξέλλες



Σκληροί στις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται και πάλι οι ηγέτες του Βορρά οι οποίοι αντιδρούν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Σύνοδο Κορφής, για τις επιχορηγήσεις των κρατών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό, ερχόμενοι για μία ακόμη φορά σε αντιπαράθεση με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.


Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία, ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια.


Η προσδοκία είναι πως η νέα πρόταση που θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο των ηγετών, θα καταγράφει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.


Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύονται για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης.


Την επιθυμία της ΕΚΤ για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ'αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».


Τα καίρια σημεία της διαφωνίας:


Πηγές σημειώνουν ότι Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία θέλουν να μειωθεί το κκονδύι στα 700 δισεκατομμύρια αντί για 750 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει προταθεί και τα ποσά που θα δοθούν να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.


Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις, ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου, ενώ οι χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία, αντιδρούν.


Επιμέρους συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη


Κατά τη σημερινή ημέρα υπήρξαν αρκετές συζητήσεις ανά «ομάδες».


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal». Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.


Νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Βόρειοι

Νέα δημοσιονομικά μέτρα περιμένουν τις χώρες που θα λάβουν επιχορήγηση... με δόσεις. Θα γίνεται έλεγχος κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα στα οποία θα έχουν δεσμευτεί, για να πετύχουν σταδιακές εκταμιεύσεις και σε χώρες που τυχόν θα "παρεκκλίνουν" θα επιβάλλεται «φρένο έκτακτης ανάγκης». Με αυτό το μέτρο οι Βόρειοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ασκούν βέτο και να μπλοκάρουν εκταμιεύσεις δόσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.


Πηγή: Newsbomb.gr


0 Σχόλια
bottom of page