top of page
  • presskit

Κ. Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής "κρίση χωρίς προηγούμενο" ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Για "οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο" έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο της Συνόδου Κορυφής, και στη συζήτηση για τον κορονοϊό και το οικονομικό του αντίκτυπο στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Συγκεκριμένα, ο κος Μητσοτάκης δήλωσε: «Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και το οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».


Μέρκελ: «Πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία»

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με δήλωσή της τονίζει την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων αλλά και το χάσμα ανάμεσα στους 27 εταίρους της Ε.Ε., η οποία παραδέχτηκε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό. «Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες η κ. Μέρκελ, λίγη ώρα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθίσουν εκ νέου στο διαπραγματευτικό «τραπέζι». Μακρόν: «Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του»

«Είμαστε ενωμένοι με την καγκελάριο Μέρκελ για ένα χωρίς προηγούμενο σχέδιο ανάκαμψης αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας: «Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί». Κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής, o Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: «Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε… Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά». «Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται - και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύνοδος... με παράταση! Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έθεσε εχθές Σάββατο συμβιβαστική πρόταση για να «γεφυρώσει» το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όμως αργά το βράδυ οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο.

Έτσι, οι συμμετέχοντες ηγέτες, έδωσαν... παράταση κατά μια ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να βρουν λύση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια ακόμη προσπάθεια να να καμφθούν οι αντιστάσεις των επιφυλακτικών χωρών όπως της Ολλανδίας, η οποία έχει και τις περισσότερες αντιρρήσεις σχετικά με το υπερταμείο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν Χθες, Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Επιπλέον αυτή την ώρα βρίσκονται σε συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

0 Σχόλια
bottom of page