top of page
  • presskit

Απίστευτες σκηνές βιβλικής καταστροφής στη Βηρυτό (βίντεο).

Αμέτρητα βίντεο και φωτογραφίες με τις εικόνες της απίστευτης καταστροφής που έχει προκληθεί στην πολύπαθη πόλη της Βηρυτού μετά από έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρισκόταν σε αποθήκη του λιμανιού.

Εγκληματική αμέλεια

Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό αξιωματούχους του λιμανιού, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης.


Το επικίνδυνο υλικό βρισκόταν σε αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού από το 2013, όταν το Ρώσικο πλοίο MV Rhosus, εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι από τους ιδιοκτήτες του, μαζί με το φορτίο του, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.


Οι οικονομικές διαμάχες ανάμεσα στους πιστωτές και τους ιδιοκτήτες καθυστερούσαν την απόπλευση του πλοίου και οι αρχές αποφάσισαν το επικίνδυνο φορτίο να μεταφερθεί σε αποθήκη του λιμανιού, όπου φυλασσόταν μέχρι σήμερα.


Από τότε υπήρξαν συνεχείς προειδοποιητικές επιστολές από τους υπευθύνους προς τις αρμόδιες αρχές ότι το συγκεκριμένο υλικό αποτελούσε "ωρολογιακή βόβμα" για την περιοχή και ότι μία πιθανή έκκρηξη θα ισοπέδωνε τη μισή πόλη.


Η μισή πόλη καταστράφηκε

Δυστυχώς οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές και αυτή τη στιγμή μετριούνται ήδη 137 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί από τους αγνοούμενους δεν θα βρεθούν ποτέ. Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν από την πρωτοφανή εισροή τραυματιών.


Στις 300.000 υπολογίζει τους άστεγους η κυβέρνηση καθώς σχεδόν το 50% της πόλης έχει καταστραφεί ή έχει υποστείσοβαρές ζημιές.


Η έκρηξη συνέβη λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης 5/8/20, και ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε "σεισμό" που φέρεται να έγινε αισθητός έως και την Κύπρο. Αμέσως, ένα "μανιτάρι" καπνού απλώθηκε πάνω από την πόλη που κάλυψε τον ήλιο.


Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορία του κόσμου αλλά και πολλοί ιδιώτες, έχουν πλημυρίσει το διαδίκτυο με βίντεο και εικόνες που κόβουν την ανάσα.


Εικόνες από την τραγωδία

Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν ανάμεσα στα συντρίμια αλλά και στη θάλασσα και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραμματικά.


Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε τριήμερο πένθους ενώ η πόλη της Βηρυτού ανακοιρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.


0 Σχόλια
bottom of page