top of page
  • presskit

pressDAY: Η Τζένη Καρέζη έφυγε από τη ζωή

Έγινε ενημέρωση: 14 Αυγ 2020



Η πολυαγαπημένη επαναστάτρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, Τζένη Καρέζη, έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 1992, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια πολιτιστική και όχι μόνο, κληρονομιά.

Η μικρή επαναστάτρια

Από μικρή έδειξε τον επαναστατικό της χαρακτήρα, όταν ατίθασα δήλωσε στον αυστηρό δάσκαλο - πατέρα της ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Με τη δήλωσή της αυτή, ο πατέρας της Κωνσταντίνος Καρπούζης, γυμνασιάρχης και μαθηματικός, εγκατέλειψε εκείνη και τη μητέρα της και η Τζένη τον ξαναείδε μόνο μια φορά στη ζωή της, όταν γέννησε τον συνονώματο εγγονό του.

Ο Κινηματογράφος

Η δικαίωση ήρθε σχεδόν από την αρχή της καριέρρας της, όταν το 1955, που μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας -ως πρωταγωνίστρια μάλιστα- στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κάτι που έδωσε το έναυσμα να γυριστεί και η συνέχειά της, το Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο το 1957. Η ταινία αυτή αποτέλεσε το πρώτο σίκουελ στον Ελληνικό κινηματογράφο.


Ακολούθησαν δεκάδες ταινίες, συνολικά 33. Το 1958 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Ζερβού «Η λίμνη των πόθων», η οποία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορκ στην Ιρλανδία, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο. Την επόμενη χρονιά έπαιξε στην ταινία «Το νησί των γενναίων», στο οποίο ερμήνευσε αξέχαστα το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Μην τον ρωτάς τον ουρανό». Το 1960 μετέφερε τη μεγάλη της θεατρική επιτυχία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και με συμπρωταγωνιστές τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ντίνο Ηλιόπουλο.


Ταινία σταθμός στην καριέρα της ήταν όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Τα κόκκινα φανάρια» το 1963. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή τον Απρίλιο του 1964, ενώ έλαβε μέρος και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών την άνοιξη του 1964.

Το θέατρο και η πολιτική της συνείδηση

Εξίσου σημαντική ήταν και η θεατρική της πορεία, στην οποία έγραψε ιστορία με την ιστορική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» το 1973, σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου. Μαζί της έπαιξαν ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης, ενώ τα σκηνικά είχε επιμεληθεί ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η παράσταση σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία, κόβοντας περί τα 550.000 εισιτήρια, αριθμό ρεκόρ για την εποχή. «Το μεγάλο μας τσίρκο» πέρα από την τεράστια επιτυχία του ήταν μια παράσταση με έντονα πολιτικά μηνύματα κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, γεγονός που οδήγησε την ίδια και τον Καζάκο στη φυλακή.

Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε ξανά και οι εισπράξεις κατατέθηκαν υπέρ της Κύπρου, ενώ το 1975 ανέβασε το έργο του Καμπανέλλη «Ο εχθρός λαός».


Προσωπική ζωή

Η σχέση της με τον τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου κατέληξε σε έναν σύντομο γάμο, καθώς όπως υποστήριξε ο Χατζηφωτίου είχαν μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής τους.

Το 1966 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ γνώρισε και ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Κώστα Καζάκο. Η σχέση επισημοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου 1968, με το γάμο τους να τελείται παρουσία λίγων και αγαπημένων ανθρώπων τους. Η ζωή της άλλαξε και άνοιγε μπροστά της ένα νέο κεφάλαιο, που την έκανε να νιώθει σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις ολοκληρωμένη. Τον επόμενο χρόνο (25 Απριλίου 1969) η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο, που μετέπειτα ακολούθησε επίσης την υποκριτική. Η Καρέζη και ο Καζάκος παρέμειναν μαζί ως τον πρόωρο θάνατο της το 1992.


Το τέλος...

Η Ευγενία Καρπουζή, η αγαπημένη μας Τζένη Καρέζη, διαγνώστηκε με καρκίνο Μάρτιο του 1989 διακόπτωντας την παράσταση του Α. Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος». Η μάχη της για τη ζωή δεν την εμπόδισε να δώσει άλλη μία παράσταση «Διαμάντια και Μπλουζ» το 1991.


Στη μνήμη της ο πολυαγαπημένος της σύζυγος τον Σεπτέμβριο του 1992 ίδρυσε το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη», με στόχο τη φροντίδα για καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page